Eweka spotnet
Handleidingen

Uploaden en aanmelden bij Spotnet

Als je iets wilt uploaden naar een Usenet nieuwsgroep dan kan dat met verschillende programma’s. Na het uploaden kan je hetgeen je hebt geüpload aanmelden bij Spotnet. In deze uitgebreide handleiding laten wij je zien hoe je dat kan doen. Wij raden je aan om geen materiaal te uploaden dat auteursrechten bevat.

Uploaden kan niet met een iedere payserver

Eweka spotnet

Om te uploaden heb je een payserver nodig waar je niet alleen mee kan downloaden maar, waar je ook mee kan uploaden. Veel providers staan uploaden niet toe, omdat het ze extra bandbreedte kost. Eweka en UsenetBucket zijn Usenet providers uploaden wel toestaan. Probeer dus Eweka of UsenetBucket gratis uit als je nog geen geschikte upload payserver hebt.

Als je een geschikte payserver hebt, gaan we kijken naar een goed programma om mee te uploaden.

Upload programma voor nieuwsgroepen

yEncBin Poster uploaden nieuwsgroepenEr zijn veel verschillende programma’s waarmee je kan uploaden naar nieuwsgroepen. Wij zijn van mening dat yEncBin Poster het beste werkt. Je kan het programma hier downloaden. De installatie is vrij simpel en behoeft geen verdere uitleg. Na het installeren staat er een icoontje van yEncBin Poster op je bureaublad. Klik hierop.

instellingen yencbin nieuwsgroepenNu yEncBin Poster is geopend moet je gegevens van je payserver invoeren. Ga hiervoor in het menu naar ‘Tools‘ en kies voor ‘Settings‘. Voer onder ‘Newsserver‘ je payserver adres in. Bij Eweka is dat post.eweka.nl en bij UsenetBucket is het reader.usenetbucket.com. Vul de poort in, gebruik poort 563, zodat je gebruik kan maken van SSL en beveiligd kan uploaden. Vink ‘connect via SSL’ aan en vink daarna ook ‘Newsserver requires Authentication‘ aan. Je moet nu de gebruikersnaam en het wachtwoord invoeren dat je hebt gekregen van je Usenet provider. Bij Eweka en UsenetBucket kan je deze vinden en aanpassen in het klantenpaneel.

Als je dat hebt gedaan kun je onder ‘Post Settings‘ een nickname en emailadres invoeren. Gebruik hiervoor nooit je eigen email adres. Spammers speuren nieuwsgroepen af naar email adressen. Door je eigen email adres in te voeren abonneer je jezelf op spammail en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Klik op ‘OK‘, yEncBin Poster is nu ingesteld en klaar voor gebruik.

VPN voor Usenet?

Als je upload via SSL is je verbinding beveiligd. Veel uploaders gebruiken naast SSL ook een VPN. Het voordeel van een VPN is dat je geheel anoniem het internet op kan. Je kan niet alleen anoniem uploaden en downloaden maar ook surfen, bankieren en vele andere dingen online doen zonder dat men weet wie je bent. Met een VPN kan je een ander IP adres aannemen, dat door vele andere mensen wordt gebruikt. Je kan een VPN afnemen bij een VPN provider. Gewoonlijk kost dat gemiddeld 10 euro per maand maar er zijn VPN providers die je gratis kan proberen. Wij raden IPvanish aan.

ipvanish vpn

Bestanden inpakken met WinRAR

Om een upload in te pakken heb je het programma WinRAR nodig. Je kan dit programma hier gratis downloaden. Installeer WinRAR en ga naar het bestand toe dat je wilt uploaden. Klik het een keer aan met de rechtermuisknop. Er verschijnt nu een menu, kies voor ‘inpakken‘ of ‘add to archive‘ als je de Engelse versie hebt. Klik hierop en er zal een nieuw venster openen dat hiernaast te zien is op de afbeelding.

winrar inpakkenIn dit voorbeeld gaan wij CentOS7 uploaden. Onder ‘Archive name‘ kan je eventueel de naam aanpassen. Kies onder ‘Archive format‘ voor RAR. Als je wilt dat het bestand lang te downloaden is, kies dan voor ‘Best‘ onder ‘Compression method‘. Onder ‘Split to Volumes, size‘ kan je kiezen voor de grote van de .RAR bestanden. Heb je een bestand dat 2 GB of groter is? Kies dan voor 50 MB, door dit in te typen zoals op de afbeelding. Bij kleinere bestanden kan je kiezen voor 20 of 30 MB.

Wil je een wachtwoord op de WinRAR bestanden zetten? Kies dan voor ‘Set password’ en voer een wachtwoord in. Klik op OK en WinRAR zal een serie .RAR bestanden gaan aanmaken.

Gebruik QuickPar

QuickPar is een handig programma. Als bestanden erg lang in een nieuwsgroep staan, raken ze beschadigd. Ze zijn dan niet meer compleet te downloaden. Maar, als een uploader .PAR bestanden heeft toegevoegd, kan je de .RAR bestanden herstellen met QuickPar.

open quickparDownload Quickpar hier en installeer het programma. Na de installatie ga je naar de .RAR bestanden die je wilt uploaden. Klik op een van de bestanden en kies voor openen met Quickpar.

nieuw bestand quickparAls dit op de een of andere manier niet lukt kan je Quickpar ook zelf openen en naar de .RAR bestanden zoeken. Kies voor ‘New’. Er opent nu weer een nieuw venster, klik op ‘Add files‘. Selecteer alle .RAR bestanden, door het eerste bestand aan te klikken en naar beneden te scrollen en dan Shift ingedrukt te houden terwijl je het laatste .RAR bestand aanklikt. Als alle .RAR bestanden zijn geselecteerd, kan je op ‘Openen’ klikken.

Nu verschijnt het laatste venster met instellingen. Door de ‘Source Block Count‘ en de ‘Redundancy’ met de schuifbalken op hoog of laag te zetten, kan je bepalen hoeveel herstel .PAR bestanden er moeten worden aangemaakt. Wij raden in elk geval 35% Redundancy aan, dan kunnen mensen de .RAR bestanden over 10 jaar nog herstellen als ze een goede payserver gebruiken. Klik na het instellen van ‘Source Block Count‘ en de ‘Redundancy‘ op ‘Create‘. Quickpar gaat nu herstelbestanden aanmaken die je zo kan uploaden met yEncBin Poster.

quickpar maakt par bestandenNu we eindelijk de .RAR en .PAR bestanden hebben aangemaakt met WinRAR en Quickpar, kunnen we deze gaan uploaden naar een nieuwsgroep met yEncBin Poster.

Posten in een nieuwsgroep met yEncBin Poster

nieuwsgroepen postenOpen yEncBin Poster en klik op ‘Add Files‘. Zoek naar de .RAR en .PAR bestanden die je net hebt aangemaakt, selecteer ze allemaal en klik op ‘Open’. De bestanden worden nu ingeladen. Je moet onder ‘Subject’ een naam invoeren. Daarnaast moet je een nieuwsgroep selecteren. Aangezien alt.binaries.boneless een dump nieuwsgroep is waar van alles in geplaatst mag worden is het nooit verkeerd om voor deze nieuwsgroep te kiezen. Het is aan te raden om ‘Generate and Post a .NZB file for this collection‘ aan te vinken. Later hebben we dit NZB bestand nodig om het aan te melden bij Spotnet. Nu we dit allemaal hebben gedaan kan je op ‘OK‘ klikken. De bestanden worden in yEncBin Poster geladen.

Nu hoef je nog maar 1 ding te doen om te starten met posten. Klik op ‘Start’ in yEncBin Poster.
NB: Zie je de melding 502 en 440 ‘posting not allowed‘? Dan staat je Usenet provider niet toe dat je met je payserver upload. Bij Eweka moet je dit eerst activeren vanuit het klantenpaneel. Log in op Eweka en ga naar ‘Account’, ‘Account informatie’. Onderaan de pagina moet je onder Posten ‘Inschakelen’ activeren.

Je post aanmelden op Spotnet

spotnet spot postenAls je de post wilt aanmelden op Spotnet kan dat. Als je het programma Spotnet nog niet hebt, moet je deze eerst downloaden en installeren. Zie daarvoor onze Spotnet handleiding.

Ga in Spotnet naar ‘Bestand’ en kies voor ‘Toevoegen’. Geef aan wat voor ‘Type’ het is. In ons geval valt het onder ‘Applications’ omdat CentOS een applicatie is. Als je een iets anders upload, kies dan voor een ander type, een andere categorie, etc.

Onder beschrijving kan je wat extra informatie geven over de spot. Je moet ook zaken invullen zoals een genre maar dat hangt af van het soort spot.

Je bent niet verplicht om een website in te voeren. Sommige mensen voeren hun eigen website in, dat levert wat extra bezoek op maar netjes is het niet. Ik heb de website van CentOS ingevoerd omdat dat de website is van de makers van CentOS.

Onder afbeelding moet je een afbeelding uploaden. Blader naar een afbeelding, haal desnoods een simpele maar passende afbeelding van Google afbeeldingen.

Je moet een NZB bestand invoeren. Blader naar de .RAR en PAR bestanden die we eerder hebben aangemaakt. Daar tref je een NZB bestand aan dat yEncBin Poster heeft gegenereerd. Upload de NZB.

Voer onder afzender je nickname in zodat mensen je herkennen. Gebruik een TAG, zodat mensen je kunnen volgen en je andere spots kunnen downloaden.

De reacties lezen?

Mensen zullen in de meeste gevallen reageren op je spot. Wees blij met ‘bedankt’ of ‘dank je’ maar reken op hele nare reacties, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Er zijn veel trolls actief op Spotnet, helaas zijn de reacties daarom niet altijd even leuk.

Spotnet spots worden gedeeld op nzbserver

Als je iets op Spotnet spot, wordt het daarna ook weergegeven op de website nzbserver. Maar, niet alleen op nzbserver.com, op alle Spotweb kloon websites. Je bereikt dus niet alleen gebruikers op Spotnet met je spot maar op talloze Usenet websites. Ondanks de soms ondankbare reacties is het een leuk idee dat er mensen zijn die je helpt, die je dankbaar zijn. Want, zoals je misschien hebt gemerkt, is het een behoorlijk werk om iets te uploaden en daarna aan te melden op Spotnet.

Tagged , , , , , ,