Eweka spotnet
Algemeen

QoQ stopt

qoq releases

De release groep QoQ, een afkorting voor Quality over Quality, heeft besloten te stoppen. De groep heeft jarenlang nieuwe films geüpload, met uitstekende Nederlandstalige ondertiteling.

Waarom is QoQ gestopt?

Eweka spotnet

Vele mensen zijn verbaasd dat QoQ plotseling is gestopt. De release groep stond jaren bekend als een groep die nieuwe films en series deelden middels nieuwsgroepen en torrents. Nadat Hannes3 stopte, ging Quality over Quality gewoon door. In een laatste bericht geeft de groep aan dat ze ermee stoppen omdat het overbodig is geworden om films te voorzien van ondertiteling. Tegenwoordig hebben mensen sneller toegang tot de nieuwste films en series via Netflix en andere streaming video diensten. Hierdoor heeft QoQ het idee dat ze overbodig zijn geworden. En nu gaan ze, volgens eigen zeggen, voor altijd op vakantie. De vraag is, zijn ze echt gestopt met deze redenen? Netflix en andere streaming videodiensten bieden immers niet de nieuwste films en series. In sommige gevallen duurt het jaren voordat een film eindelijk legaal te vinden is op Netflix en aanverwante videodiensten.

Naar alle waarschijnlijkheid is QoQ gestopt omdat Brein de namen van enkele leden had achterhaald. Er zijn mensen die beweren dat QoQ geen financiële middelen meer had om door te gaan. Wat opvallend is, de website place2home.org stopte vrijwel tegelijkertijd met QoQ. Mogelijk is er een verband tussen Quality over Quality en place2home.org.

Zelf ondertiteling downloaden

QoQ was geen groep die zomaar een nieuwe film uploadde naar nieuwsgroepen. Ze kregen de nieuwste films en series snel in handen en maakten daar zelf ondertiteling voor. In de meeste gevallen was de ondertiteling uitstekend. Nu Quality over Quality is gestopt, zijn er geen grote Nederlandse release groepen die films en series voorzien van goede ondertitels. Er zijn nog wel mensen die een film ondertitelen, maar die uploaden de ondertiteling dan naar websites zoals Opensubtitles. Helaas zijn er niet veel mensen die goede ondertitels uploaden, meestal loopt dergelijke ondertiteling ook niet synchroon met de audio en video.

Niet alleen usenet, ook torrents

Wie films en series download via usenet nieuwsgroepen zal QoQ waarschijnlijk missen. Maar ook mensen die films downloaden via torrents zitten met een probleem. De films en series die door Quality over Quality werden ondertiteld en verspreid, werden ook gedeeld via torrentsites.

Toch is het geen enorm probleem. Toen Hannes3 stopte, ontstonden nieuwe release groepen. Waarschijnlijk gebeurd hetzelfde nu Quality over Quality is gestopt. Voorlopig is het alleen wel wat lastiger om nieuwe films en series te downloaden met uitstekende Nederlandse ondertiteling. Het wordt dus wat moeilijker om via place2home, Spotnet en nzbserver wat leuks te vinden.

QoQ is trouwens al eerder gestopt. De groep deelde veel films en series met Nederlandse ondertiteling via Spotnet en nzbserver. Ze zijn daar bijna 2 jaar geleden mee gestopt, en begonnen exclusief voor het besloten usenet forum Place2home te spotten. En helaas zijn ze daar nu ook mee gestopt.

Tagged , , , ,