Eweka spotnet
Algemeen

Place2home stopt na actie van brein

place2home brein

Het doek is gevallen voor place2home.net. Op 30 augustus is place2home offline gehaald door de beheerders, op last van stichting Brein.

Wat is er gebeurd?

Eweka spotnet

Veel mensen vragen zich af wat er is gebeurd. Waarom is place2home.net offline? Wie de usenet website bezoekt ziet de volgende melding:

Deze site is op last van stichting brein gesloten. Op deze website zijn de afgelopen jaren duizenden (recente) films, tv-series, muziek, games en e-books ter beschikking gesteld. Het ter beschikking stellen van auteursrechtelijk beschermde werken maken inbreuk op de auteursrechten en naburige rechten van de rechthebbenden op die werken. Ook het downloaden uit ongeautoriseerde bron is verboden in Nederland, net als het ongeautoriseerd uploaden. Deze website is met brein tot een schikking gekomen. Voor aanbieders van legale content verwijzen wij u naar thecontentmap.nl en film.nl

Dit is de standaard melding als een usenet website op last van stichting brein is gesloten. De eigenaar van place2home.net is naar alle waarschijnlijkheid op gespoord en heeft de usenet website daarom offline gehaald. Niet alleen place2home.net is gisteren gestopt. Ook mysteryworld.life en enzetbee.com zijn vrijwel tegelijkertijd met P2H gestopt.

Place2home org, net en QoQ

Een paar maanden geleden is QoQ, een grote Nederlandse releasegroep, gestopt. Tegelijkertijd ging een grote Nederlandse torrentsite, Place2home.org ook offline. En de banners op Place2home.net, de usenet zuster website van Place2home.org, verdwenen. Door het verdwijnen van de banner werd al duidelijk dat de usenet website geen enkele vorm van inkomsten had en waarschijnlijk zou sluiten. Het usenet forum is echter niet gesloten wegens een gebrek aan inkomsten, maar op last van stichting brein.

Brein namen en mailadressen van gebruikers

Misschien vraag je je af wat er gebeurd met je gegevens. Stichting brein heeft de website immers gedwongen om te stoppen. Het is mogelijk dat stichting brein de volledige database, met daarin alle leden in handen heeft. Namen, email adressen en zelfs de nzb links waar leden op hebben geklikt, kunnen in de database voorkomen. Zelfs als dit het geval is, is er weinig om je druk over te maken. Het usenet forum had tienduizenden, zo niet meer dan honderdduizend leden. Het feit dat je als lid op een nzb link hebt geklikt, wilt niet zeggen dat je daadwerkelijk iets hebt gedownload.

Gezien het grote aantal leden is het voor stichting brein ondoenlijk om alle leden aan te pakken. Gewone downloaders hebben dus niets om zich zorgen over te maken. Spotters en uploaders hebben mogelijk wel een probleem als de volledige database in handen van stichting brein is. Het is algemeen bekend dat downloaders, ondanks het downloadverbod, niet worden vervolgt. Uploaders worden misschien wel benaderd door brein.

Place2home alternatieven

Er zijn enkele uitstekende alternatieven voor P2H. Spotnet is een van de beste alternatieven. Het programma is gedecentraliseerd en zal mede daarom niet zomaar verdwijnen. Maar er zijn ook uitstekende alternatieven zoals nzbserver. En, het duurt waarschijnlijk niet lang voordat een nieuwe place2home website ontstaat.