Algemeen

KPN en Ziggo nieuwsserver

Vroeger was het zeer gangbaar dat internet providers een nieuwsserver aanboden. Zo had Ziggo, voorheen Casema een uitstekende nieuwsserver waar klanten gratis gebruik van konden maken. Ook KNP, Caiway, XS4ALL en vele andere internet providers boden een nieuwsserver aan. Maar vandaag de dag is er geen enkele Nederlandse internet provider die een gratis nieuwsserver aanbiedt bij hun internetabonnement.

gratis nieuwserver eweka

KPN en Ziggo stopten met Usenet

Gedurende de afgelopen 10 jaar hebben KPN en Ziggo talloze kleine en grote internet providers overgenomen. Sommige van die providers boden een gratis nieuwsserver aan. Maar nadat ze waren opgegaan in KPN of Ziggo, verdwenen de nieuwsservers. Misschien vraag je je af waarom.

Toen mensen 10 – 15 jaar geleden massaal begonnen te downloaden uit nieuwsgroepen, waren zij met name opzoek naar kleine bestanden. Een paar losse mp3 bestanden, een ebook en een film in het avi formaat van 800 MB. Qua bandbreedte viel het downloaden nog wel mee en de opslag van bestanden was voor internet providers ook nog wel te overzien. Maar Usenet werd steeds populairder. Bestanden werden groter, avi films werden complete DVD’s en later HD films van 20 GB. Internet providers hadden erg veel bandbreedte en servers nodig om klanten te voorzien van een gratis nieuwsserver.

In het begin knepen ze de downloadsnelheid af als mensen downloadde uit nieuwsgroepen. Ze beperkte de toegang tot veel nieuwsgroepen. En, de retentie was ineens 30 dagen, wat knap waardeloos is. Op een gegeven moment zijn de grootste internet providers, Ziggo en KPN, gestopt met het aanbieden van een bruikbare nieuwsserver. Andere, kleinere internet providers waren in de meeste gevallen al lang gestopt omdat het onderhouden van een nieuwsserver dienst niet rendabel meer was.

Daarnaast speelde er nog iets anders, copyright. Bedrijven zoals Ziggo en KPN richten zich op het verkrijgen en bedienen van klanten. Ze hebben geen zin in copyright claims omdat er op hun servers copyright beschermd materiaal stond. Aangezien er op het grootste deel van de bestanden in nieuwsgroepen copyright zit, was ook dat een reden om geen gratis nieuwsserver meer aan te bieden.

Gratis nieuwsserver nodig? Zo krijg je er een

eweka nieuwsserverEr zijn bedrijven, Usenet providers, die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van nieuwsservers. Het zijn bedrijven, dus een nieuwsserver is niet gratis. Men spreekt dus ook niet meer van een nieuwsserver maar van een payserver, er moet immer voor worden betaald. De gemiddelde prijs voor een payserver ligt tussen de 3 en 15 euro. De beste payserver heb niet voor 3 euro en ook niet voor 15 euro. Een normale prijs is 7 tot 8 euro per maand.

Als je opzoek bent naar een gratis nieuwsserver, kom je vreemd genoeg uit bij een Usenet provider, die payservers aanbiedt. De betere Usenet providers bieden namelijk ook payserver trials, of payserver proefabonnementen aan. Je geeft je email adres op, en kan een week, soms 2 weken gratis een payserver testen. In sommige gevallen willen ze dat je eerst aantoont dat je niet voor de zoveelste keer een gratis payserver trial probeert af te nemen. Dat doen ze door je 1 cent te laten betalen via iDEAL. Na het betalen met iDEAL krijg je toegang tot een payserver die je letterlijk niet meer dan 1 cent heeft gekost. Maar, als je daarna met dezelfde iDEAL bankrekening nog een keer een gratis payserver trial probeert te verkrijgen, dan verschaffen ze je geen gratis payserver.

Er is een truc die veel wordt gebruikt. Mensen gaan van de ene naar de andere Usenet provider en proberen een gratis Usenet trial. Op zich niets mis mee, maar op een gegeven moment is het wel zo praktisch om een simpel abonnement af te sluiten bij de beste Usenet provider. Welke provider dat is, ontdek je door ze gratis te testen. Er is dus niets mis mee om meerdere Usenet providers gratis te testen.

Tagged ,